ČERVNOVÉ SLAVNOSTI V PORTUGALSKU
Lisabonské slavnosti
S vůní léta ve vzduchu se v červnu do lisabonských ulic vydávají tisíce lidí, aby společně
oslavili
Festas de Lisboa (Lisabonské slavnosti) . Setkat se tak můžete s programem pod
širým nebem a spoustou dobrého jídla a pití. Každá lisabonská městská čtvrť má svou
specifickou výzdobu a je místem pestrých uměleckých a kulturních akcí.
Právě tradice a fúze umění je charakteristickým znakem těchto slavností. Ačkoli oslavy trvají
celý měsíc, velice důležitým dnem je především
10. červen, kdy se slaví Dia de Portugal (Den
Portugalska), a 12. červen, svátek Sv. Antonína, patrona města, ochránce chudých a
zamilovaných. Na počest světce je organizován slavnostní průvod městem a v noci oživují
ulice hudební vystoupení v typických čtvrtích jako je Bairro Alto, Alfama, Ajuda, apod. Ulice
jsou vyzdobené barevnými girlandami a vzduch je prosycený
vůní sardinek a bazalky.
Bazalka je totiž považována za rostlinu zamilovaných, a právě při těchto slavnostech si ji
můžete koupit na každém rohu. Nejčastěji je doplněná o karafiát z krepového papíru a o
papírek s několika populárními verši. Místní si je kupují, aby se o pak o ni do dalšího roku
starali, a nebo s ní požádali o ruku své milované. Při příležitosti oslav svatého Antonína už od
roku 1958 město Lisabon dokonce organizuje
hromadné svatby, které pak můžete sledovat
v přímém přenosu v portugalské televizi.
Neoficiálně se těmto slavnostem říká
Festival da sardinha, neboli Sardinkový festival. Proč
tomu tak je? Tato sezónní ryba je totiž nejdostupnější právě od května do konce července.
Grilované sardinky se tak staly favoritem těchto slavností, protože je to chutné rychlé
občerstvení, které si od grilu odnesete na plátku opečeného chleba. Lidé berou v tuto dbu
stánky s jídlem přímo útokem. Během slavností můžete mít pocit, že Lisabon je pokryt
oblakem kouře, ve kterém se mísí vůně křupavé sardinek a šťavnatého vepřového masa,
které je také velmi oblíbenou pochoutkou.
A co by to bylo za slavnosti bez tradičního nápoje! Tak jako je pro Moravu typická slivovice,
pro Portugalsko je to
ginja – likér získaný macerací plodů višně. Portugalci patří k jejím
předním světovým výrobcům, ačkoli s podobným receptem se můžete setkat i v Turecku,
Polsku nebo na Urajině. Ginja má tmavě červenou barvu a velmi silnou nasládlou chuť. Často
se servíruje v
čokoládových kalíšcích, které po vypití likéru můžete sníst! Někde se podává
čistá, jinde i s kousky višní nebo se skořicí. Při výrobě tradiční ginji, nebo také ginjinji, jak ji
portugalci s láskou zdrobněle říkají, se višně máčí za studena v lihu zhruba jeden rok. Tradiční
ginju ochutnejte v Lisabonu na
náměstí Rossio. Bar s tímto likérem zde stojí už od roku 1840,
kdy si ho otevřela rodina Espinheirů, které se podařilo získat do té doby
tajný klášterní
recept. Tak jako mnoho portugalských dobrot, i tato totiž údajně vznikla v klášteře. Podle
pokynů jednoho mnicha z kostela Santo António prý dokonce první várku vytvořil španělský a
nikoli portugalský občan. Ginja se velice brzy stala turistickým lákadlem, ale jelikož se k ní
pojí i příjemná atmosféra a přátelská setkání, není důvod, proč jí při návštěvě Lisabonu
vynechat. Jedna ginja Vás vyjde na 1,5 eura, láhev o objemu 500 ml se pohybuje od 10 do 60
eur v závislosti na značce a velikosti balení.
Pokud se v budoucnu rozhodnete cestovat do Lisabonu, naplánujte si výlet už na červen a
nechte se unášet vůní, tradicí a kulturou, kterou Portugalsko v tomto měsící oplývá více než
kdy jindy.
Festival svatého Jana v Portu
I Porto se v červnu stane dějištěm jedněch z nejvýznamnějších oslav roku, a tou je
Festa de
de São João (Slavnost svatého Jana), která propuká v předvečer jeho svátku. Svátek, který je
spojený s pohanskými
oslavami Slunovratu, kdy se děkovalo bohu Slunce za hojnost sklizně.
Ulice se pestrobarevně nazdobí
girlandami a praporky a na každém rohu všech čtvrtí se
konají malé večírky tzv. festarolas. Oficiální program nabízí ohňostroje a velké koncerty, živá
hudba však plní i ty nejmenší uličky spolu s dobrým jídlem a pitím.
Portugalci jsou tento den zvyklí pořádat rodinnou večeři, než se vydají do ulic. Hlavní
pochoutkou festivalu však jsou opět
grilované sardinky a pečené papriky, ale můžete zkusit i
tradiční portugalskou polévku caldo verde nebo chobotnicový salát. Je to také skvělá
příležitost vyzkoušet oblíbené
pivo Super Bock.
Zásadním prvkem oslav je pak oheň, lidé po setmění vypouští do vzduchu
papírové lucerny a
především na plážích
zakládají táboráky, přes které pak lidé přeskakují, aby si zajistili zdraví,
štěstí a spokojené manželství.
Vrcholem večera je pak
ohňostroj s hudebním podkresem, který se odpaluje z motu Ludvíka
I. a z okolních lodí o půlnoci. Ohňostroj se krásně zrcadlí na hladině řeky Douro a tuhle
podívanou si nenechají ujít tisíce až desetitisíce lidí. Dozněním ohňostroje však oslavy
nekončí, v Portugalsku se slaví až do rána, kdy navíc někteří Portugalci tradičně
skáčou do
řeky či do moře.
Neobyčejnou podívanou jsou pak také závody tradičních lodí, které přepravovaly portské
víno z údolí řeky Douro do Vila Nova de Gaia, na druhém břehu. Takzvaná regatta probíhá
24. června odpoledne. Lodě vyplouvají proti proudu z ústí řeky Douro až k mostu Ludvíka I.
S tímto svátkem se pojí i další zajímavé tradice, s tou nejvtipnější se pojí
pískající gumová
kladiva tzv. martelos. Bouchnutím tímto kladivem do hlavy vyjadřujete tento den člověku
náklonost, dnes už se však po sobě těmito kladivy ohání pro zábavu všichni, i neznámí
kolemjdoucí. Mezi další tradice patří, stejně jako v Lisabonu,
obdarovávání se bazalkou
v květináči.
Byli jste někdy součástí těchto portugalských slavností? Podělte se námi o Vaše zážitky!